Jdi na obsah Jdi na menu
 


17. 7. 2019

Nemocnice v Rumburku ...

nemocnice_rumburk_denik-630-16x9.jpg

Zastupitelé Rumburských patriotů na 7. jednání ZM Rumburk nepodpořili úhradu ztráty Lužické  nemocnice a polikliniky ve výši cca 53mil Kč.

 

Hlavním cílem a povinností města je, v korespondenci s veřejným zájmem, pečovat o všestranný rozvoj svého území a o potřeby svých obyvatel (školská, kulturní a sportovní zařízení, dopravní infrastruktura, životní prostředí, veřejný pořádek aj.).

Finanční ztráty nemocnice se každý rok astronomicky navyšovaly a malé město, jako je Rumburk, si úhradu tak vysokých částek už nemůže dovolit. Město Rumburk, prostřednictvím své akciové společnosti Lužická nemocnice a poliklinika, přestalo zvládat její finanční a personální provoz. Schválení úhrady více než padesátimilionové ztráty by na několik let zastavilo investice a rovněž by byl ohrožen běžný provoz města.

Rozhodnutím neschválit úhradu ztráty, společně s občanskou angažovaností lidí nejen z Výběžku, se v současné době začaly „hýbat ledy“ a Ministerstvo zdravotnictví, zdravotní pojišťovny a také Ústecký kraj se poskytováním zdravotní péče ve Šluknovském výběžku intenzivněji zabývají.

Je neoddiskutovatelnou skutečností, že povinnost zajišťovat lékařskou péči v ČR nemá město Rumburk, ale zdravotní pojišťovny, pod dozorem státu.

I přes prozatímní nekonkrétní výsledky dosavadních jednání nedává současné vedení města Rumburk ruce do klína a stále, společně s okolními starosty, vyvíjí iniciativu, směřující ke zdárnému řešení tohoto neutěšeného stavu v poskytování zdravotní péče ve Šluknovském výběžku.