Jdi na obsah Jdi na menu
 


25. 11. 2021

Tři roky v koalici

O letních prázdninách 2018 jsme se rozhodli "narychlo" sestavit kandidátní listinu pod názvem "Rumburští patrioti". Zajímavé bylo na naší kandidátní listině, že v ní byli lidé různých politických názorů a neřešilo se kdo je "pravičák" či "levičák". Jediné, co jsme v danou dobu řešili, byl střízlivý volební program v korespondenci se společným cílem - "zlepšení života v Rumburku".  V říjnu 2018 jsme v rámci naší premiéry získali v komunálních volbách 7,29%  (2 mandáty v zastupitelstvu). Dnes již s odstupem času můžeme přiznat, že jsme byli  naším volebním výsledkem pozitivně překvapeni. V rámci povolebních jednání jsme nakonec kývli na koaliční uskupení (ANO, ČSSD, ODS a RUMBURŠTÍ PATRIOTI) s tím, že jsme prosadili část našeho volebního programu do "Smlouvy o spolupráci", místo v radě města a další místa ve výborech a komisích RM.
 
Naše priority, které jsme deklarovali již před volbami:
 
NEMOCNICE:
V roce 2018, kdy jsme kandidovali, nejvíce rezonovalo téma "Lužická nemocnice". Všechny kandidující strany měly často nereálné recepty, jak nemocnici zachránit. My jsme, jako jedni z mála, od začátku tvrdili, že jediná cesta, k alespoň částečné záchraně nemocnice, je přidružení pod Krajskou zdravotní, a.s..
Všichni si určitě vzpomínáte na to, jak se s Lužickou nemocnicí žonglovalo. Ministr sliboval, krajští zastupitelé slibovali a bohužel slibovala i Krajská zdravotní,a.s. V danou dobu byl náš kandidát Leoš Moravec společně s panem Sykáčkem v dozorčí radě KZ, a.s., kde se často dostávali do nepříjemných střetů s představenstvem. Nakonec se naši zastupitelé (Hofman, Moravec) ocitli na městském zastupitelstvu  před  rozhodnutím, zda-li opětovně město uhradí finanční ztrátu nemocnice či ji pošle do insolvence. Zdravotní péče celého šluknovského výběžku již několik let dotovalo město Rumburk a díky tomu byly značně omezeny investice v našem městě. Přesto, že naši zastupitelé byli pod tlakem a někteří lidé jim nadávali, tak se rozhodli úhradu finanční ztráty v souvislostí s nemocnicí neuhradit a nemocnici poslat do insolvence. Předpokládali jsme, že se tímto rozhodnutím pohnou ledy a začne se konečně něco dít. Náš předpoklad byl správný. Jak již dnes víte, tak se rumburská nemocnice stala odštěpným  závodem Masarykovy nemocnice a spadá pod Krajskou zdravotní, a.s.
Jsme přesvědčeni, že téma "nemocnice" se opětovně stane klíčovým tématem v rámci komunálních voleb v roce 2022 - a to přesto, že město Rumburk na chod nemocnice již nemá a nebude mít téměř žádný vliv. 
 
 
NAŠE PRIORITY:
Rádi bychom vám připomněli náš volební program se stručným komentářem a reálnými výsledky:
 
Náš stručný volební program v roce 2018 : https://patrioti.estranky.cz/…tml
 
- Převod Lužické nemocnice a polikliniky  pod Krajskou zdravotní ,a.s. (roční úspora cca 50mil Kč)  -  splněno
- Zredukovat od roku 2022 počet členů zastupitelstva - budeme předkládat na zastupitelstvu města v únoru či březnu 2022
- Bezpečnost ve městě - podpořili jsme např. pokračování Asistentů prevence kriminality (jsme si vědomi toho, že v rámci této oblasti je stále co zlepšovat, se situací v našem městě nejsme úplně spokojeni
- Omezení doplatku na bydlení ve vybraných lokalitách -  splněno (bohužel následně zrušeno ÚS)
- Od března 2019 Rumburské noviny na výdejních místech zdarma - dané se nám nepodařilo prosadit
- Investice do infrastruktury - splněno částečně (nové chodníky, veřejné osvětlení) - u nákladných investic do vodovodů a kanalizací se čeká na zajištění projektových dokumentací a dotační programy 
 
- Původně jsme nebyli příliš nakloněni radarům v našem městě - nakonec jsme se ale nechali přesvědčit jedním z našich kandidátů a následně jsme podpořili mobilní radary v našem městě (nechtěli jsme jít cestou Varnsdorfu a právě proto jsme zvolili cestu mobilních radarů). Věříme, že se tímto krokem alespoň trochu zlepší dodržování dopravních předpisů v našem městě.
 
 
 
Co se týká zmiňované koalice (ODS, ANO, ČSSD) , tak musíme objektivně zkonstatovat, že máme standardní vztahy. Přesto, že jsme v koalici v současné době nejmenším partnerem, tak jsme plně respektováni.
 
 
INVESTICE:
V minulosti bylo naše město, právě díky finanční sanaci nemocnice, značně investičně oslabeno. Toto se v současné době výrazně změnilo. 
 
Určitě bychom rádi zmínili několik významných akcí:
- Nový archiv města - cca 4,5mil Kč
- Nutná rekonstrukce střešní nástavby (panelák Vrchlického) - cca 12,5 mil Kč
- Nákladná revitalizace sídliště Na Valech - cca 17mil Kč
- Oprava havarijních mostů a lávek
- Nákladná investiční akce - Centrum Pokorum (sociální služby) - cca 15mil Kč
- Výrazné investiční akce rovněž proběhly v příspěvkových organizacích města (KD, školky, školy, sportoviště aj.)
(na většinu investičních akcí se městu povedlo získat dotace)
 
Máme před sebou  zhruba rok práce a věříme, že se nám ještě podaří některé priority prosadit.